søndag, oktober 19, 2003

Ekko i Mandalen



Nyt fra redaktionen. 13:50 - 20/9/2002 - Brev fra Mandalselven

Flere unavngivne kilder mener efter lang tids fravær at have set en dansk fluefisker ved et Put&take vand på Vestfyn. Da det endnu ikke er bekræftet beder vi læserne her på redaktionen gå stille med dørene, da der kan være tale om bagvaskelse og et forsøg endnu engang på at intimidere en ellers respekteret og dygtig fluefisker. Ikke desto mindre forlyder det at vor ven efter en tur i Norge skulle ha´ lidt så store tab at han i mismod har vendt næsen imod nye udfordringer under - lad os kalde det - realistiske forudsætninger. Kilden beretter at Norge sendte fluefiskeren lysår tilbage i en ellers glorværdig sportsfiskerkarriere.

Historien lyder utrolig og tager sit udgangspunkt i det sydlige Norge i den tidligere storlakseelv - Mandalselven. Efter et besøg sidste år med med enhåndsstang, flydeline, spectakulære kast og flere fine laks på bagen havde vor ven store forventninger til dette års fiskeri i bjergene. Det forlyder at han på en endnu unavngiven ø tog adskillige fine fisk og sågar gentog det velkendte T.S.T.S (Two salmon - two shots!) - utroligt men ikke desto mindre bekræftet af sandfærdige tyske lystfiskere(!)

Dette års fiskeri med fluens drev i samme grønne strømrender skulle således vise sig at blive skæbnesvangert. Forlydendet vil at Mandals flodseng et øjeblik blev forvandlet til en ekkodal og brølet der måske endnu runger i fjorden, infesticeret af så ulyksagligt et mismod at havfruerne, efter sigende skulle ha sunget klagesange på de blanke klipper i Kristianssand. Med slørede øjne og skælvende fiskehaler.
Efter tre dages resultatløst fiskeri med let grej og flydeline blev det for meget og historien vil at en sten i strømrenden på den unavngivne ø skulle rumme laks af en endog anselig størrelse, men på dybt vand uden for rækkevidde af små fluer i overfladen. Vor ven tog bestik af situationen og resolut riggede han Tarponstangen til med synkende spids, messingtube - en Ulf Sill Special og et overdimensioneret fluehjul med backing i overflod. Med få og velanbragte kast nærmede han sig pladsen og laksen tog fluen hårdt i tredje kast i suget bag stenen. Krogen var sat og fisken større end forventet. Den gik tungt og dybt og syntes overlegen i rå styrke, men vor ven var fortrøstningsfuld og taknemmelig over mægden af backing og det tungere grej. Fiskeglæden tog langsomt form som piblende bobler - selvfølgelig ikke uden bankende hjerte og konstante forvisninger om situationens holdbarhed.
Pludselig slap fluen sit greb og skuffelsen naturligvis stor og tvivlen til trods var han alligevel overrasket over udfaldet. Forlydendet vil at der for enden af forfanget var en lille fin krølle. En krølle der som en spiral åbnede ind til et sted i sjælens afgrund, en afgrund fyldt med små sprængladninger som i et nu blev antændt i en samlet explosion. Deraf ekkoet.

Det er på tom mave og med vildfarne øjne han er set piskende i P&T vande på vestfyn. Rygtet vil dog også at han på en sensommerdag slog fynsmesteren (Anders Kok) af skamlen og løb med både første og andenpræmien ved en konkurrence i Midgit-Minnows & Rainbow i Børges Put&Take.


www.mandalselva.no