onsdag, november 08, 2006

De lokales fluer

Nogle lokale fiskere åbner uden opfordring flueæsken og fremviser det ynkelige indhold, mens andre holder hånden over fluen, når de har landet en fisk. Hvad enten der er tale om en mørkemand ved Karup å eller en syngende nordmand ved Mandalselven, viser det sig ofte at anstrengelserne ved fluestikket, eller de dyrt købte fluer man selv har medbragt, har været spild af penge eller tid. De helt specielle egenskaber man man har tillagt den smukke kreation, bliver latterlige i sammenligning med de monstre og ofte usensuelle skabninger de lokale hiver op af æsken eller gemmer i hånden.
Landsbytosse ville være den første indskydelse - hvis man så deres fluer, før man havde set landsbytossen lande laks nr. 6.

Den drevne turist vs. landsbytossen
Men er fluen så ligegyldig spørger den gæve kasketkarl sig og klør sig under samme. Jeg tror ikke det er det rigtige spørgsmål, men at forklaringen ligger netop i det lokale. De lokale ved nemlig, enten fordi de holder øje med vejr, vind vandstand eller andre fiskere, hvornår der er gode forhold ved elven, åen eller på en given kyststrækning. Derfor kan de ofte med succes søsætte deres grimme fluer og fange fisk. De har med andre ord fingeren i vandet og ved hvor og hvornår chancen for fisk indfinder sig.

Derfor skal man ikke kigge så meget efter de lokale fluer, men mere hvornår og hvor de lokale hopper i vandet. Hvis det pludslig vrimler med lokale gælder det selvfølgelig om at være på mærkerne - MEN! Man skal huske at de lokale ofte er drevne dovne hunde, som ofte kun gider fiske når chancerne er optimale. Af samme årsag eksperimenterer de lokale heller ikke, men nøjes ofte med at dyppe deres uldsok i de vante huller. Derfor sker det af og til at en turist løfter et øjenbryn hos de lokale, når han pludselig fanger fisk under "ikke optimale" forhold. Da optimale forhold er en sjældenhed, er det ikke sjældent at den eksperimenterende turist, med flottere fluer, indvejer mest fisk.
Måske er det netop her den perfekte rejeimitation er bedre end en sjusket Magnus, eller linevalget er afgørende? Med store armbevægelser kunne man vove den påstand, at det måske netop er her den væsentlige del af lysfiskeriet gemmer sig - i det uudforskede land mellem de lokale og turisterne...