tirsdag, januar 23, 2007

Og nu til noget helt andet

Jerkbait fikseri - umiddelbart har det ikke meget tilfælles med fluefiskeri. Stive stænger - kæmpestore kluntede, larmende jerkbaits - stålforfang, fletliner og meget andet nyt spændende hardware. Men måske kan man alligevel lade sig inspirere af jerkbaitfiskeriet (det er nyt for mig) i sit fluefiskeri - eller måske ligge fluekæppen på hylden og prøve kræfter med noget helt nyt?

De første jerkfluer har allerede set dagens lys - i den mere monstrøse form som "Brumle" og i tørfluen "JERK" og Cigarfluen er vel også en slags jerkflue.
JBPIX 002.jpg
Anders med 5kilos jerk-gedde taget på en Big Bandit

Jeg blev kort før jul inviteret på jerkbait tur efter gedder i en sø på fyn (Sønderby sø). Udstyret med små frække multiruller, stive BFT jerkbaitstænger og en stribe farverige og kæmpestore Jerkbaits. Big Bandit - Buster Jerk - The Pig og hvad de ellers hedder - alle mellem 15 og 20 cm og 75 -120 gram! Jerkbaiten i sig selv indikerer at der er tale om heftigt fiskeri.

EG078-Samling.jpg

Big Bandit - jerkbait på knap 20 cm - udover størrelsen og designet, er der raslekugler i de fleste jerkbaits

Groft, plaskende, larmende - og spændende!
Allerede når man står med en jerkbait i hånden begynder spændingen - det er virkelig en wobler der ser ud af noget, ikke mindst i kraft af størrelsen. Første gang man sender monsteret ud i rum sø, har man en ret god fornemmelse af at her sker der sgu noget. Kort fortalt drejer det sig om at få wobleren til plaske, larme og jerke så meget som muligt. Den korte stive stang og den uelastiske fletline giver direkte kontakt til jerkbaiten og et kontant "jerk" i stangen giver udslag i wobleren. Når man har fundet en "jerkrytme" kan man få jerkbaiten til at glide fra side til side under indtagningen. Selvom det er groft fiskeri - gælder det alligevel om at finde en god rytme, så man føler at jerkbaiten får et lokkende "swing" i vandet. Og så sker der noget!

Kontante hug

Vi er to mand i båden. Anders ligger ud med en synkende "Buster Jerk" og jeg starter med en stor flydende Bandit på knap 20 cm og 85 gram. Man kan se den flydende wobler under hjemtagningen og som jerk-novice er det en god måde at finde og indarbejde en jerkrytme. I første kast tager Anders en 3 kilos gedde. Ikke lang tid efter stiger en gedde i det kolde vand og slår hårdt og brutalt til min flydende wobler. Det er fedt når man kan se gedden angribe den store wobler i overfladen - og på trods af det forholdsvist kolde vand, har gedderne ikke noget imod at stige et par meter efter jerkbaiten. Huggene er voldsomme og kontante og klart højdepunktet i fiskeriet efter de lidt træge vintergedder.

Der er stort set action og flex på klingen hele tiden - og efter et par timers fiskeri har jeg haft 5 gedder i båden og Anders 6 + adskillige angreb, følgere og hug. Den sidste halve time prøver vi på en plads hvor Anders med en skælmsk mine, jeg ikke helt kan afkode, proklamerer storgedde. Gedderne i søen er normalt ikke ret store. I første kast på pladsen får han en femkilos som formår at dreje jollen. Efter afkrogning og genudsætning (som kan være en halvfarlig affære med kæmpestore trekroge, geddetænder og tynd superstærk fletline), får han en på fire og slutter af med et pragteksemplar på syv.

JBPIX 011.jpg
Dagens sidste på 7 kg. af ialt 14 gedder - og en glad jerk.

Jerkbaitfiskeri er ret intensivt og sjovt og umiddelbart slår det andre former for geddefiskeri med flere længder. Både hvad angår fangst og fordi der er mange muligheder for at variere fiskeriet.

Jerkbait til havørred
Det er endnu ikke udviklet til havørredfiskeri på kysten, men her tror jeg der er rigtig gode muligheder. I "gamle dage" fiskede vi ofte med store Gladsaxe woblere som blev "vippet" ind i overfladen - så mon ikke det kun er et spørgsmål om tid før grejfabrikanterne får næsen op for det marked.

brumleserien.jpg

Jerkfluer
- en prototype serie jerkfluer jeg fik bakset sammen til havørredfiskeri på revet sidste sommer. Ikke en ubetinget fangstsucces, men lidt spændende alligevel...

Links:
En side med grej, konkurrencer og jerkfaq (som jeg iøvrigt har lavet:): www.jerkbait.dk

Amerikanerne er langt med jerkbaitfiskeriet - her en side fyldt med fantastiske woblere og meget andet: www.muskie411.com

Etiketter: , , , ,